Kuvataideterapiassa vuorovaikutus yksilön tai ryhmän ja terapeutin välillä tapahtuu yhdistämällä kuvallinen ja sanallinen ilmaisu: mielikuvat, kokemukset ja tunteet saavat konkreettisen hahmon kuvataiteen menetelmillä.
Kuvataideterapiassa kuvien tekeminen on vapaaehtoista, mutta taidemateriaalit ovat aina tarjolla. Niiden avulla asiakas voi kertoa, tutkia, muokata tai jäsentää ajatuksiaan, tunteitaan ja kokemuksiaan. Kuvataideterapiassa voi esimerkiksi piirtää, maalata, muovailla ja muokata eri materiaaleja tai vaikkapa rakentaa. Materiaalien kanssa työskentely sekä valmiin työn katsominen herättää tunteita ja ajatuksia, joista voi keskustella yhdessä terapeutin kanssa. Usein terapia-aika jakaantuukin kuvan tekemiseen sekä yhteiseen katsomishetkeen. Kuvat säilytetään terapiassa sen keston ajan ja niihin voidaan palata terapiaprosessin eri vaiheissa.
Kuvan tekeminen on monitasoinen psyykkinen tapahtuma, joka mahdollistaa oman mielen havainnoinnin yhdessä toisen kanssa. Se on myös moniaistinen fyysinen tapahtuma, jossa sisäinen mielenmaailma sekä ulkoinen todellisuus pyrkivät vuoropuheluun. Kuva voi tavoittaa sanojen tavoittamattomissa olevia kokemuksia ja antaa mahdollisuuden käsitellä niitä symbolisessa muodossa. Näin asiakas voi vähitellen tulla tietoisemmaksi omista kokemuksistaan, jotka voivat tulla selvemmin ilmaistuiksi ja omaan minään liitetyiksi. Kuvaa katsotaan ja tutkitaan yhdessä. Tulkinnat syntyvät yhteisen pohdinnan kautta. Tekemisen prosessin lisäksi kuvalla on itsenäinen, asiakkaan sisäistä maailmaa jäsentävä tehtävä.
Hyväksi ja luottamukselliseksi koettu yhteistyösuhde asiakkaan ja terapeutin välillä on hoidon keskeinen elementti. Kuvataideterapiassa kuvallinen työskentely tuo tähän suhteeseen merkittävän lisän, sillä kuva syntyy terapiasuhteen suojissa.
Kuvataideterapiaan tulevan ei tarvitse osata piirtää tai maalata. Voimme käyttää kuvan lisäksi erilaisia muita luovia menetelmiä avuksi, esimerkiksi musiikkia ja kehollisia rentoutusmenetelmiä.
Kuvataideterapiaan voi hakeutua tällä hetkellä itsemaksavana asiakkaana tai lyhytpsykoterapiaan jossa käytetään kuvallisia menetelmiä vakuutusyhtiön maksusitoumuksella.